Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

Παραίτηση του ηγέτη του BREXΙT Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον: «Κουρεμένη» έξοδος από ΕΕ ή «αποκαθήλωση» της Τ.Μέι; (upd)

Παραίτηση του ηγέτη του BREXΙT Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον: «Κουρεμένη» έξοδος από ΕΕ ή «αποκαθήλωση» της Τ.Μέι; (upd)

Παραίτηση του ηγέτη του BREXΙT Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον: «Κουρεμένη» έξοδος από ΕΕ ή «αποκαθήλωση» της Τ.Μέι; (upd)

Translate this page

(Ανανέωση) Μιλώντας λίγη ώρα μετά την παραίτηση των δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής της, με αφορμή το σχέδιό της για το Brexit, η Μέι είπε ότι τα μοντέλα που πρότειναν οι Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση τους με το Λονδίνο ήταν "απαράδεκτα".
«Αυτό που προτείνουμε είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, απαιτεί από αυτούς να το επανεξετάσουν, να δουν πέραν των θέσεων που έχουν λάβει μέχρι τώρα και να συμφωνήσουν σε μια νέα και δίκαιη ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», υποστήριξε.
Σχολίασε όμως ότι οι ενδείξεις που έχει από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι με τις νέες προτάσεις του Λονδίνου είναι εφικτό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Αν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα «άτακτο» Brexit, χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε.
Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για όλες τις πιθανές καταλήξεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία, συνέχισε η Μέι, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η Μέι έπλεξε τέλος το εγκώμιο των δύο παραιτηθέντων υπουργών, του Μπόρις Τζόνσον και του Ντέιβιντ Ντέιβις, λέγοντας ότι "διαφωνούσαν" για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγούσαν τη χώρα στην έξοδο από την ΕΕ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Υπέβαλλε και επίσημα τη παραίτησή του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον απο την βρετανική κυβέρνηση κάτι για το οποίο ήδη το pronews.gr είχε ενημερώσει από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Η παραίτηση του μέχρι πρότινος Βρετανού υπουργού Εξωτερικών έρχεται ως το επιστέγασμα μιας πρωτοφανούς κρίσης που πλήττει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αναφορικά με το ρήγμα που έχει προκύψει μεταξύ ενός σκληρού BREXIT και ενός πιο ήπιου. .
«Η Τερέζα Μέι έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τα όσα έκανε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Το πρόβλημα γηι την Τ.Μέι είναι ότι ο  Τζόνσον είναι ο τρίτος υπουργός κατά σειρά που προτιμά να φύγει από τη βρετανική κυβέρνηση παρά να στηρίξει τα πλάνα της Τερέζα Μέι για «ήπιο» Brexit, μέσα σε 24 ώρες. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των υπουργών που είχαν την ευθύνη για το Brexit, Ντέβιντ Ντέιβις και Στιβ Μπέικερ.
Η αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών θα φέρει μοιραία τη Μέι  αντιμέτωπη  με πρόταση μομφής, αλλά η πλειοψηφία της στο Βρετανικό κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα ισχνή και στηρίζεται στους βουλευτές του ιρλανδικού κόμματος που είναι όμως υπέρ της πλήρης εξόδου, χωρίς κανένα συμβιβασμό. . 
Οι υποστηρικτές της πρωθυπουργού μπορεί μεν να εκτιμούν ότι θα βγει κερδισμένη από μια τέτοια διαδικασία, αλλά αν χάσει, τότε κινδυνεύει να χάσει και την ηγεσία του κόμματος με τον Μπόρις Τζόνσον να είναι ανάμεσα στους επικρατέστερους, αν όχι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή της. 
Να σημειωθεί ακόμη ότι οι σχέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Τερέζα Μέι δεν είναι καλές και είναι πολύ πιθανό η στήριξη που παρέχει στον Μπόρις Τζόνσον να έχει να κάνει με τις διαδοχικές  αυτές παραιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου