Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

«Αέρας» τα ταμειακά διαθέσιμα της Folli Follie: Βρέθηκαν σχεδόν τα μισά - Σε ποιες τσέπες είναι τα υπόλοιπ

«Αέρας» τα ταμειακά διαθέσιμα της Folli Follie: Βρέθηκαν σχεδόν τα μισά - Σε ποιες τσέπες είναι τα υπόλοιπα;

Translate this page

Ο ελβετικός Όμιλος Dufry απαίτησε την παραίτηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το διοικητικό του συμβούλιο σε μια προσπάθεια να μην συνδεθεί μετά όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον Όμιλο της Folli Follie.
Έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάγκασε σε αποχώρηση τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο από το διοικητικό της συμβούλιο και ανακοίνωσε πως ο παραιτηθείς προέβη σε αυτήν του την κίνηση «προκειμένου να επικεντρωθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές του».
Φυσικά όλα αυτά γίνονται επειδή προκύπτει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας είναι «αέρας» αφού έχουν βρεθεί μόνο το 60% από αυτά. Που είναι τα υπόλοιπα;
Σημειώνεται ότι η εταιρεία δηλώνει ότι έχει στο ταμείο της 446,3 εκατ. ευρώ
Την ίδια ώρα, εξοργισμένη όμως φέρεται και η διοίκηση της Fosun με την οικογένεια Κουτσολιούτσου καθώς ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί καμμία απάντηση επί των ερωτημάτων που της έχει θέσει, ενώ την ίδια στιγμή αποστασιοποιημένη εμφανίζεται η Fidelity η οποία κατέχει ποσοστό 8%.
Οι εξελίξεις στη Folli Follie ανάγκασαν τον κινέζικο Όμιλό να προχωρήσει σε επαπενεξέταση της στρατηγικής του στην ελληνική αγορά. Και αυτό γιατί παρά τη στήριξη που παρείχε στον όμιλο Folli Follie τελικώς οι εξελίξεις αλλά και οι χειρισμοί γύρω από το ζήτημα την έχουν αφήσει εκτεθειμένη προς τους μετόχους της.
Σημειώνουμε ότι ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήταν μέλος της ελβετικής εταιρείας Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, στην οποία η Folli κατέχει και ποσοστό περί τα 150-170 εκατ. ευρώ. 
Η εξέλιξη έρχεται μετά την παραπομπή της υπόθεσης της Folli στις δικαστικές αρχές και είναι ενδεικτική των σκέψεων που κάνουν οι Ελβετοί, που είχαν εξαγοράσει τα ΚΑΕ το 2014.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ελβετικός κολοσσός, ο παραιτηθείς πλέον κ. Κουτσολιούτσος προέβη σε αυτήν του την κίνηση «προκειμένου να επικεντρωθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές του», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τραπεζικές πηγές εξηγούν οτι οι Ελβετοι σε καμμία περίπτωση δεν ηθελαν να συνεχίσουν να συνδέουν το ονομα του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με την εταιρια τους.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, τον Απρίλιο του 2013, της δραστηριότητας του κλάδου του ταξιδιωτικού εμπορίου της FFG, πρακτικά των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), στον κολοσσό του travel retail Dufry AG, η οικογένεια Κουτσολιούτσου απέκτησε μετοχές και θέση στο ΔΣ του ελβετικού ομίλου.
Αρχικά πωλήθηκε το 51% έναντι 200 εκατ. ευρώ και με μεταφορά δανεισμού 335 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια το υπόλοιπο 49% (υπήρχε σχετικό option) έναντι 328 εκατ. ευρώ, ενώ η οικογένεια Κουτσολιούτσου έγινε μέτοχος με περίπου 3,5% της ελβετικής εταιρείας, όπως είχε ανακοινωθεί. Ο δε Τζώρτζης Κουτσολιούτσος τοποθετήθηκε ως μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Dufry.
Σημειώνεται ότι το μέγεθος του δικτύου είναι το κεντρικό ζήτημα στην επίθεση που έκανε κατά τις αξιοπιστίας της Folli Follie το αμερικανικό fund  QCM, όπως αναφέρει και το καλά ενημερωμένο europost.gr 
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο κ. Τζόρτης Κουτσολιούτσος ανακοινώνει ότι έχει 590 σημεία πώλησης, το αμερικανικό fund που κατηγορεί την εταιρία, υποστηρίζει ότι “έχει λιγότερα από 300” και ο οίκος που θα τον ελέγξει, η Ernst & Young, για να μάθουμε όλη την αλήθεια, υποστήριζε ότι τα σημεία πώλησης είναι 980!
Δηλαδή εκείνος που ελέγχει εμφανίζει την επέκταση της εταιρείας 50% μεγαλύτερη και την περιγράφει ακόμη πιο εντυπωσιακή, από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της!
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
Υπενθυμίζουμε πως στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου συμμετέχει με 35,06% ο πατέρας του Τζώρτζη, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ενώ η Fosun International Holdings έχει ποσοστό πάνω από 15%.
Η τελευταία συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα του Ελληνικού και ενδιαφέρονταν άμεσα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επιπλέον, η αμερικανική επενδυτική εταιρία Fidelity International ελέγχει το 5,93% του ομίλου.
«Όταν καείς από το χυλό, φυσάς και το γιαούρτι». Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι Κινέζοι της Fosun, οι οποίοι, στη σκιά των εξελίξεων στη Folli Follie επέλεξαν να άρουν το ενδιαφέρον τους για την Εθνική Ασφαλιστική, αφήνοντας την Gongbao μόνη στην κούρσα της διεκδίκησης.
Ο Όμιλος, που θεωρούνταν φαβορί για την απόκτηση του 75% του ασφαλιστικού βραχίονα της Εθνικής Τράπεζας, δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά, γεγονός που παράγοντες της αγοράς συνέδεσαν με την εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί για τη Folli Follie.
ΗFosun δεν μια μικρή αμελητέα επενδυτική εταιρεία. Είναι η μεγαλύτερη κινεζική ιδιωτική εταιρεία που επενδύει στην Ευρώπη, έχει στην ιδιοκτησία της τη γερμανική τράπεζα Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers και την πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade Cia de Seguros.
Μάλιστα συμμετέχει στο εγχείρημα μετατροπής της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αξιοποίησης ακινήτων στην Ευρώπη.
Έχει έδρα τη Σαγκάη και διαχειρίζεται ενεργητικό ύψους 64,3 δισεκ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο 
Το σκάνδαλο Folli Follie, έχει πλήξει καίρια την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, της αγοράς και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου