Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

ΠΡΟΝΙΟΥΣ: Τα Σκόπια τα θέλουν όλα: Και «Μακεδονία» και αλυτρωτικό Σύνταγμα και ονομασία «κατ’ επιλογήν»

Τα Σκόπια τα θέλουν όλα: Και «Μακεδονία» και αλυτρωτικό Σύνταγμα και ονομασία «κατ’ επιλογήν»

Τα Σκόπια τα θέλουν όλα: Και «Μακεδονία» και αλυτρωτικό Σύνταγμα και ονομασία «κατ’ επιλογήν»

Translate this page

Σε δηλώσεις του Σάββατο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έκανε λόγο για τις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα.
Μπλοκάρισμα το οποίο οι κυβερνητικοί πιστεύουν ότι είναι «προσωρινό» στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για την εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία».
Το μπλοκάρισμα οφείλεται βασικά στην επιμονή των Σκοπιανών να μην δεχθούν την ονομασία «έναντι όλων» (erga omnes) κάτι για το οποίο έχει αντιδράσει δημοσίως και ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Από ελληνικής πλευράς διαβεβαιώνεται ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία αλλά πρέπει να εξασφαλιστούν οι δυο προϋποθέσεις για erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση.
«Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των ομάδων εργασίας, για τις τεχνικές λεπτομέρειες», συμπλήρωσε ο Ζάεφ, αναφερόμενος στο Σκοπιανό, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την Παρασκευή πηγές από την ελληνική κυβέρνηση ανέφεραν ότι τα Σκόπια ήθελαν μεν νέα συνάντηση μεταξύ υπουργών Εξωτερικών, ή νέα σύσκεψη των τεχνικών κλιμακίων, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο.  
Μάλιστα, η Αθήνα - που δεν υποχωρεί στην ονομασία erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση - έκανε σαφές ότι «η συζήτηση έκλεισε την προηγούμενη Κυριακή. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου